fredag 24. februar 2012

Info om salt i maten

Min gode ektemann er veldig glad i salt, og hver gang vi skal spise starter han måltidet med å ta saltbøssen og strø ekstra salt over maten. Det har blitt en riktig uvane for ham, som det er ikke lett å gjøre noe med. Og jeg forstår han godt, for salt i maten fremhever smaken og gjør at maten smaker bedre. Fra dette kommer det velkjente uttrykket "savner du salt, savner du alt".

Det er vel kjent at mye salt i maten ikke er sunt. Høyt inntak av salt er forbundet med betydelig større risiko for både hjerneslag, hjerte-og karsykdommer og høyt blodtrykk.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at forbruket av salt til 5 gram om dagen – noe som tilsvarer vel en teskje per dag.

Produkter med mye salt:
- Bearbeidede kjøttprodukter og spekemat
- brødvarer gir oss mye salt (Industribrød kan inneholde 3 ganger så mye salt som hjemmebakt brød.)
- varer bearbeidet fra produsenten.
- Matvarer som saus- og suppepulver
- Buljong
- Flaskevann kan ha høyt saltinnhold (spesielt kullsyreholdig drikke)– du kan se om innhold av natrium eller salt er angitt på flasken

1 gram salt = 0,4 gram Natrium.
1 gram Natrium = 2,5g NaCl salt.

Tiltak for å redusere saltinntaket?
  • Unngå eller bruke sparsomt med salt ved tilberedning av maten
  • Bruke andre smakstilsetninger som krydder og urter i stedet for salt
  • Unngå vanlig suppepulver, sausepulver og buljong, og i stedet bruke saltfattige produkter eller koke kraften selv
  • Unngå ekstra salting av maten ved bordet.
Det kan lønne seg å gradvis venne seg av med salt i maten og dermed bruke litt tid på omstillingen, siden mange venner seg til at maten skal være salt.

Kilder: http://nhi.no/livsstil/stro-salt-i-maten-34065.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar