Det er vel kjent at mye salt i maten ikke er sunt. Høyt inntak av salt er forbundet med betydelig større risiko for både hjerneslag, hjerte-og karsykdommer og høyt blodtrykk.
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at forbruket av salt til 5 gram om dagen – noe som tilsvarer vel en teskje per dag.
Produkter med mye salt:
- Bearbeidede kjøttprodukter og spekemat
- brødvarer gir oss mye salt (Industribrød kan inneholde 3 ganger så mye salt som hjemmebakt brød.)
- varer bearbeidet fra produsenten.
- Matvarer som saus- og suppepulver
- Buljong
- Flaskevann kan ha høyt saltinnhold (spesielt kullsyreholdig drikke)– du kan se om innhold av natrium eller salt er angitt på flasken
1 gram salt = 0,4 gram Natrium.
1 gram Natrium = 2,5g NaCl salt.
Tiltak for å redusere saltinntaket?
Produkter med mye salt:
- Bearbeidede kjøttprodukter og spekemat
- brødvarer gir oss mye salt (Industribrød kan inneholde 3 ganger så mye salt som hjemmebakt brød.)
- varer bearbeidet fra produsenten.
- Matvarer som saus- og suppepulver
- Buljong
- Flaskevann kan ha høyt saltinnhold (spesielt kullsyreholdig drikke)– du kan se om innhold av natrium eller salt er angitt på flasken
1 gram salt = 0,4 gram Natrium.
1 gram Natrium = 2,5g NaCl salt.
Tiltak for å redusere saltinntaket?
- Unngå eller bruke sparsomt med salt ved tilberedning av maten
- Bruke andre smakstilsetninger som krydder og urter i stedet for salt
- Unngå vanlig suppepulver, sausepulver og buljong, og i stedet bruke saltfattige produkter eller koke kraften selv
- Unngå ekstra salting av maten ved bordet.
Kilder: http://nhi.no/livsstil/stro-salt-i-maten-34065.html
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar