mandag 19. desember 2011

Mine erfaringer med tøybleier

Det finnes nok av steder man kan lese om fordeler og ulemper ved bruk av tøybleier, så jeg vil ikke bruke tid på å gjenta dette. Jeg gikk for tøybleier istedenfor papirbleier og vil gjerne fortelle om hvilke erfaringer jeg har så langt.

Forberedelser
Forberedelser er viktig dersom man velger å gå for tøybleier. Jeg vil gjerne legge vekt på viktigheten av å ha et system for vask og oppbevaring av bleiene. Jeg kjøpte bleiene før lille Farten ble født og hadde systemet klart på forhånd. Det er jeg veldig glad for i ettertid, for jeg var såpass sliten etter fødselen at jeg hadde aldri klart å etablere et slikt system da.
Systemet fungerer som følger: Vi gikk til innkjøp av et IKEA Sniglar stelle bord og en IKEA Samla kasse. På badet har vi en 40cm bred IKEA Billy hylle med dører på. Planen var å ha bleiene i Billy hyllen i plast kurver som jeg hadde kjøpt hos Clas Ohlson (min favorittbutikk). Billyhyllen står ved siden av stellebordet. Rene bleier tar man altså fra hyllen mens man steller barnet. Den gamle bleie kaster man i kassen som står på hyllen under stellebordet. Når kassen er full kjøres det en vaskemaskin. Program 60°C hvit.

Her er et par bilder av vårt system. Jeg er ikke flink til å legge ting pent og pyntelig med brettekanter, så her er det ikke pyntet på noen ting.


Innkjøp av bleier
Etter hva jeg har lest i diverse forum på nettet er det mange som kjøper inn forskjellige typer bleier for å "teste ut" hvilken type som passer best til sitt barn. Det er jo en jungel av bleier å velge mellom der ute, og det er svært vanskelig å bestemme seg for å gå for en bestemt bleie. Det gjorde imidlertid vi. Barnet vokset jo og forandrer seg hele tiden, så hva som passer best til en hver tid kan være vanskelig å vite. Jeg søkte en del runt på nettet og fant ut av mange var fornøyd med BumGenius One Size lommebleier, så vi valgte også å gå for dem. Kjøpte dem brukt på www.finn.no :-) Ekstra miljøvennlig. Vi har derfor 12 stk verson 3, og 24 stk verson 4. Litt overkill vil nok mange mene inkludert meg selv, men det var veldig praktisk helt i begynnelsen da vi skiftet 10-12 bleier i døgnet minst. Nå skifter vi ikke mer enn 5-6 stk i døgnet. Grunnen til at vi kjøpte så mange var at vi kjøpte dem brukt på Finn av 2 selgere der den ene solgte 12 stk og den andre solgte 24 stk og da kjøpte vi like godt alle de hadde. Dersom jeg skulle kjøpt en og en bleie ville jeg nok ikke kjøpt flere enn 24 stk.

Vask av bleiene
Det står på bleiene at trekkene kan kun vaskes på 40°C og innleggene på 60°C. Likevel vasker vi alt på 60°C. Vi har Miele vaskemaskin kjøpt i 2008. Det er en veldig bra vaskemaskin. Vi skyller først bleiene en gang med skylleprogrammet uten sentrifugering. Da blir bleiene skylt 3 ganger. Deretter vasker vi bleiene på 60°C koke/kulørtvask. Vi bruker vanlig Omo pulver vaskemiddel for hvit vask. I begynnelsen brukte vi flytende vaskemiddel (Blenda sensitiv) siden det ble anbefalt på diverse tøybleie nettsider siden flytende vaskemiddel er lettere å løse opp i vasken og derfor også lettere å skylle ut (logisk siden det er flytende). Nå bruker vi pulver vaskemiddel siden jeg synes det blir renere og jeg ikke opplever at det sitter igjen noe såpe etter vask.

Litt om bæsj: Da lilleFarten hadde morsmelkbæsj skylte jeg bare bæsjebleiene i vaskemaskinen sammen med tissebleiene. Altså ikke noe ekstra arbeid. Da han Lillefarten begynte å spise grøt 4 mnd gammel forandret bæsjen seg til vanlig avføring med plastelina konsistens. Startet da å bruke rispapir i bleiene, men sluttet snart med det igjen siden plasetelinakonsistensen bare vare å kaste i do og hang seg ikke fast i bleien. Dersom konsisensen på avføringen forandrer seg til mer klissete vil vi nok begynne å bruke rispapir igjen.
NB! Man må ikke kaste rispapir i do, siden det løser seg dårlig opp i avløpssystemet slik at rørene kan tette seg. Dersom alle brukte tøybleier ville dette blitt et problem for avløpsnettet, så derfor er det en fin regel å ikke kaste rispapir i do dersom man bruker dette.


Tørking av bleier
Vi har gått til innkjøp av noen såkalte "blekkulf" fra IKEA (også kalt PRESSA tørkestativ). Det er veldig praktisk og effektivt å henge de våte innleggene og bleiene i klypene. Det er tørt på noen timer.


Her er et bilde av en såkalt "blekkulf" med tøybleier på.


Erfaring med bleiene
Vi har brukt bleiene fra lilleFarten var 1 uke gammel. Med BumGenius OneSize lommebleier følger det med et lite og et stort mikrofiberinnlegg. Helt i begynnelsen brukte vi bare det lille innlegget. Men etterhvert måtte vi gå over til å bruke det store. Fra 5 måneder har vi brukt det et lite og et stort sammen.

Da lilleFarten var ca. 6 måneder opplevde vi det store marerittet. LEKKASJE!!!. Spesielt om natten da jeg helt ikke vil bytte bleie i det hele tatt. Jeg søkte og søkte på nettet og fant bare at de fleste som hadde fått lekkasje hadde løst problemet ved å gå over til et bambus innlegg siden bambus visstnok holder bedre på væsken, mens mikrofiber fungerer som en svamp. Plutselig kom jeg på at bleieinnleggene til lilleFarten bare var klissklass våte foran (hvor han naturlig nok har tissen). Bak var de nesten tørre. Jeg prøvde meg nå frem med å brette innleggene slik at jeg hadde flere innlegg foran. Eureka! Det funket. Om natten har jeg nå altså et stort innlegg kneppet på det minste hakket + et stort innlegg brettet i to + et lite innlegg brettet i to. Det holder hele natten gjennom. Det betyr at vi kan vente litt med å kjøpe bambus innlegg foreløbig, men jeg tror nok jeg kommer til å gjøre det, for da kanskje han ikke trenger så mange innlegg. Blir jo litt tjukke lag å ha mot tissen stakkar, men han klager ikke og sover som en drøm fra klokken 19:00 helt til kokka 03:30...

Dette bildet er av bleia med alle nattinnleggene. Litt tjukk på grunn av alle innleggene kan man se.
Neste bilde er av bleia med et stort og et lite innlegg. Kjempefin. Den ser litt stor ut på bildet, men er egentlig ikke det.

Dette bildet ar bleia sett bakfra. LilleFarten er 6 måneder.
For at bleia skal ikke skal bli så tjukk om natten har jeg bestilt 4 stk. Ptit Dessous blå kant bambus innlegg fra www.babykind.co.uk. Jeg gleder meg kjemptemasse til de kommer. Jeg skal skrive videre om mine erfaringer med disse når jeg har prøvd ut disse.


2 kommentarer:

  1. Gøy å lese om dine erfaringer. Skulle nok mange ganger ønske jeg var litt mer systematisk, for det er sant som du sier, det er ikke så greit å få plass et system når man er nybakt mamma. Jeg har nok vært mer av typen som har prøvd meg frem. Noe som har endt opp i formsydde bleier på nummer 2, noe jeg ikke hadde trodd på forhånd. Blå kant er forøvrig supre. Et annet forslag er Eco Earths bambusinnlegg.

    SvarSlett
  2. Kjekt å lese om dine erfaringer. Vi brukte de samme bleiene på dagtid, men byttet til andre bleier om natta. Drybees nighthtime fleece er en lommebleie til nattbruk som jeg anbefaler på det varmeste.

    SvarSlett